Post-COVID zorg MCL
MCL longarts Jolanda Kuijvenhoven zette in 2020 een post-COVID poli op, waarbij patiënten vanuit de eerste lijn werden doorverwezen. De post-COVID poli werd opgezet samen met longartsen, bedrijfsartsen, sportartsen, revalidatieartsen en paramedici. In 2021 werd dit vastgelegd in de handreiking NIMSPAKC, dit staat voor “Het Noordelijk Initiatief Multidisciplinaire Samenwerking voor Patiënten met Aanhoudende Klachten na COVID-19”. Deze zorg wordt momenteel in een wetenschappelijk onderzoek geëvalueerd en doorontwikkeld.
Jolanda heeft ook meegewerkt aan deze website met haar inbreng in de video’s. Vanuit daar was de link snel gelegd om samen de informatie omtrent NIMSPAKC op een goede manier te delen.
Post-COVID poli in MCL
In onderstaande plaatje wordt het zorgpad weergegeven. Vanuit de huisartsen in Friesland kunnen patiënten met aanhoudende klachten na COVID-19 doorverwezen worden naar de post-COVID poli in het MCL. De longarts beoordeelt de problematiek en de eventuele restschade. Afhankelijk van de klachten vindt behandeling en/of doorverwijzing plaats. Dit kan naar de 1ste lijn (bijvoorbeeld fysiotherapie), 2de lijn (bijvoorbeeld cardioloog) of 3de lijn (specialistische revalidatie).
Voor wie?
Drie maanden na een COVID-19 infectie houdt een deel van de mensen klachten. De klachten kunnen verschillend zijn per patiënt en hebben een grote impact op het dagelijks leven. Veel voorkomende klachten zijn: vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, kortademigheid, verminderde inspanningstolerantie en spierpijn. Patiënten in Friesland kunnen vanuit de eerstelijnszorg (zoals de huisarts) doorverwezen worden naar de post-COVID poli.
Voor meer informatie over post-COVID zie: c-support, postcovidNL.nl, thuisarts.nl, pratenovergezondheid.nl/post-covid-syndroom.
Wat levert het op?
Inmiddels is er ruim ervaring opgedaan met de post-COVID poli en zijn er veel gegevens beschikbaar. In dit onderzoek gaan we de zorg van de post-COVID poli evalueren en door ontwikkelen. Met als uiteindelijk doel een uitvoerbaar en regionaal post-COVID zorgpad met concrete handvatten voor implementatie. We besteden hierbij ook aandacht aan de ontwikkelingen in kennis over post-COVID en de effectiviteit over de zorg in Nederland en waar mogelijk daarbuiten. Ook werken we nauw samen met de verschillende betrokkenen, zowel patiënten, zorgverleners als onderzoekers.
Door wie wordt dit onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek is een samenwerking tussen Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Toegepast GezondheidsOnderzoek (TGO) van het UMCG. Het team bestaat uit Jolanda Kuijvenhoven (MCL), Edith Visser (MCL), Annemieke Visser (UMCG), Andrea Fokkens (UMCG) en Annet Jansen (UMCG).
Daarnaast is gedurende het hele onderzoek een Leer- en Innovatie Netwerk (LIN) betrokken. Deze bestaat uit patiënten, specialisten, revalidatieartsen, sportartsen, huisartsen, bedrijfsartsen, fysiotherapeuten, paramedici, zorgorganisaties, zorgverzekeraar en C-support. Deelnemers aan het LIN denken en beslissen actief mee, zo wordt de kennis gezamenlijk ontwikkeld en leren we van elkaar.
Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw (nr: 10430302250002)
Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?
Het onderzoek bestaat uit drie fasen:
- Evaluatie
- Doorontwikkeling
- Borging en implementatie handvatten.
In fase 1 richten we ons op de evaluatie van de post-COVID poli. Evaluatie vindt plaats door een analyse van medische gegevens en inventarisatie van ervaringen van mensen met post-COVID en professionals in de post-COVID zorg. Met deze resultaten en gezamenlijk met input vanuti het LIN, willen we het zorgpad door ontwikkelen.
In fase 2 gaan we vervolgens het doorontwikkelde zorgpad toepassen en evalueren.
In fase 3 staat de borging en kennisdisseminatie centraal. Het doel hierbij is, een passend haalbaar zorgpad met implementatie handvatten.
Wat is het tijdspad van het onderzoek?
Het project loopt van oktober 2023 tot oktober 2026 en bestaat uit drie fases.
- Fase 1: analyse van de huidige situatie en context
- Fase 2: doorontwikkelde zorgpad toepassen en evalueren
- Fase 3: Borging en kennisdisseminatie
Contact NIMSPAKC
Wil je meer weten over het onderzoek? Je kunt contact opnemen via onderstaande mailadres.