Dé multidisciplinaire aanpak

Algemene informatie over oefenen/trainen

Algemene informatie over oefenen/trainen

Trainen nadat je COVID-19 hebt gehad en misschien wel in het ziekenhuis hebt gelegen is een zeer belangrijk onderdeel van je herstel. In de vlog legt fysiotherapeut Hans van der Leur je uit wat de positieve gevolgen kunnen zijn van trainen en oefeningen doen en hoe je op een veilige manier kan trainen.

 

Trainen tijdens het herstel na COVID (verlaten van het ziekenhuis) doe je voor de volgende doelen:
• Verminder kortademigheid
• Verbeter uw conditie
• Verhoog spierkracht
• Verbeter balans en coördinatie
• Verbeter uw denkvermogen
• Vergroot uw zelfvertrouwen
• Verminder stress en verbeter de stemming
• Verbeter uw energie

Veilig oefeningen doen

In bijgaande vlog legt Fysiotherapeut Hans van de Leur uit hoe je de oefeningen op een veilige manier kunt doen.

Hans van der Leur

Fysiotherapeut, Hans van de Leur, Phd,  werkt als hogeschool docent aan de Hanzehogeschool Groningen,  Academie voor Gezondheidsstudies, opleiding Fysiotherapie en is gespecialiseerd in Fysiotherapie bij long- en hart- en vaatproblemen.

Oefeningen doen op het juiste niveau

Oefeningen doen op het juiste niveau

In de onderstaande training en oefenfilmpjes is een verschil in niveau. Zoek de filmpjes en oefeningen die voor jou de juiste trainingsprikken vormen. Dit betekend dat je ze niet te makkelijk moet kunnen doen, maar nog wel gewoon kunnen praten tijdens de oefening. Heb je moeite om je balans te behouden? Doe dan de oefeningen in de stoel of zet een stoel naast je als je oefent. Veel succes.

Uitleg Training na COVID-19

In de vlog legt sportfysiotherapeut Joeval Benjamins uit waar een goede training aan moet voldoen en hoe je het kan opbouwen. Kijk dit filmpje rustig en ga daarna (dagelijks) aan de slag met de oefeningen.

Joeval Benjamins

Joeval Benjamins, MSc is sportfysiotherapeut en oprichter van de FysioFitapp en FysioZelfCheck.

Warming up oefeningen

Warming up oefeningen

Met een warming up bereidt je, je lichaam voor om letsel te voorkomen tijdens het training. Een warming up zal ongeveer 5 minuten duren en aan het einde voel je dat je al enige inspanning hebt geleverd.

 

Bekijk en probeer goed de verschillende oefeningen en luister ook naar de adviezen die er gegeven worden. Zo kun je veel oefeningen zittend of staand uitvoeren, dit afhankelijk van je niveau. Als je de oefeningen staand doet, zorg ervoor dat je een stevig voorwerp zoals een tafel bij je hebt. Hier kun je eventueel gebruik van maken.

Meerdere warming up oefeningen

Video met daarin meerdere warming up oefeningen

Gewrichten warm draaien en yoga oefening om soepel te blijven.

Ochtendroutine vanuit bed

Ochtendroutine vanuit bed om vanuit bed de dag goed te starten.
Fitness oefeningen

Fitness oefeningen

Fitness oefeningen zou je ongeveer 20-30 minuten per dagen moeten doen en dat 5 dagen per week. In dit blok een aantal setjes aan verschillende oefeningen die je kunt doen. Ook geldt dat wanneer je een activiteit op de dag doet waarbij je voor je gevoel behoorlijk moet inspannen en zwaarder gaat ademen, dat dit ook telt in de dagelijkse minuten.

 

Houd de tijd bij die je besteed aan de fitness oefeningen. Je kunt hiermee voorzichtig opbouwen en de tijd uitbreiden. In het begin zijn extra stappen van 30 seconden of 1 minuut al heel goed. Het kan echt even duren voordat je weer op het ‘oude’ niveau bent voordat je COVID-19/Corona kreeg.

 

Armen strekken en 'appels plukken'

Armen strekken en ”appeltjes plukken”

Set van meerdere fitness oefeningen

Set van meerdere fitness oefeningen
Kracht oefeningen

Kracht oefeningen

Kracht oefeningen helpen je om je spieren sterker te maken. Deze kunnen verzwakt zijn als resultaat van COVID-19. Probeer 3 keer per week kracht oefeningen te doen. Je zult hier niet vermoeid van raken zoals bij fitness oefeningen alleen zullen je de getrainde spieren wel echt gaan voelen.

 

Probeer elke oefeningen in 3 setjes van 10 keer te doen. Neem tussen elke setje even een rustmoment. Kijk hiernaast ook goed naar de video en luister naar wat daar aangegeven wordt. Mochten de 3 setjes van 10 in het begin nog teveel zijn, begin dan met een lager aantal en probeer dit op te bouwen naar de 10 keer. Wanneer het uiteindelijk makkelijk afgaat dan kun je gaan verzwaren door bijvoorbeeld een flesje water of een ander zwaarder voorwerp pakken.

 

Meerdere krachtoefeningen

Meerdere krachtoefeningen

Kracht oefening voor de buikspieren

Schuine buikspieren
Cooling down oefeningen

Cooling down oefeningen

De cooling down is bedoeld om je lichaam weer in normale status te krijgen voordat je gaat stoppen met je oefeningen. De cooling down zou ongeveer 5 minuten moeten duren en op het einde zou je ademhaling weer normaal moeten zijn.

 

Probeer zoveel mogelijk oefeningen te doen. Mocht dit nog niet direct lukken, geen probleem. Doe in ieder geval de oefeningen die je wel kunt doen.

 

Meerdere cooling down oefeningen

Meerdere cooling down oefeningen

Cooling down oefening 2

Stretchen vanuit stoel