Dé multidisciplinaire aanpak

Ademhalingstechnieken

Ademhalingstechnieken

In dit onderdeel geven we de informatie om te kunnen herstellen van kortademigheid na COVID-19. Wanneer je, je kracht en conditie kwijt bent geraakt is het niet vreemd dat je snel kortademig bent.

 

Dit gevoel van kortademigheid kan angst oproepen. Juist dan is het verstandig om kalm te blijven en om aan te leren wat de beste technieken zijn om je kortademigheid aan te pakken en hiermee om te gaan. Uw kortademigheid zal moeten verbeteren als u langzaam uw activiteiten en oefeningen weer oppakt.

In bijgaande vlog legt fysiotherapeut Hans van de Leur je uit hoe je een gecontroleerde ademhaling kan aanleren en geeft hij hier oefeningen bij.

Hans van de Leur

Fysiotherapeut, Hans van de Leur, Phd,  werkt als hogeschool docent aan de Hanzehogeschool Groningen,  Academie voor Gezondheidsstudies, opleiding Fysiotherapie en is gespecialiseerd in Fysiotherapie bij long- en hart- en vaatproblemen.

Kortademigheid

Het is normaal dat je kortademigheid ervaart nadat je COVID-19 hebt gehad. Als je kracht en fitheid verliest terwijl je je niet goed voelt, kan het zijn dat je gemakkelijk buiten adem raakt. Als je buiten adem bent kun je je angstig voelen, wat kortademigheid kan verergeren. Kalm blijven en leren hoe je het beste met je kortademigheid om kunt gaan, zal helpen het herstellen te bevorderen.

 

Dit zijn enkele houdingen die je kortademigheid kunnen verminderen. Probeer ze allemaal, om te zien welke jou zouden kunnen helpen. Je kunt ook de ademhalingstechnieken uit het filmpje proberen. Hieronder zie je de houdingen om je ademhaling makkelijker te maken.

 

 

Als je te heftige klachten krijgt van kortademigheid, kijk dan voor meer informatie op algemene informatie COVID-19 of contact op met je huisarts. 

Oefeningen

Hoge kant liggen

Liggend op uw zij. Ondersteund door kussens voor uw hoofd en nek en uw knieën licht gebogen.

Voorwaarts leunend zitten

Zittend aan een tafel, voorover leunend. Dit kan met een kussen onder je hoofd ter ondersteuning.

Voorwaarts leunend zitten zonder tafel

Zittend op een stoel, voorover leunend. Leun voorover op een stoel met uw armen op uw schoot of op de armleuningen van de stoel.

Voorover leunend staan

Staand achter een stoel. Leun naar voren terwijl u tegen een vensterbank, een rugleuning van een stoel of andere stabiele oppervlakte staat.

Staan met rugsteun

Staand tegen de muur. Leun met je rug tegen een muur en je handen aan je zijde. Plaats je voeten ongeveer een voet verwijderd van de muur en iets uit elkaar (schouderbreedte).